De uitkijktoren

Midden in de Tachtigjarige Oorlog, in de zomer van 1627, werd op een uitloper van het Winterswijks Plateau door de Staatse troepen van Frederik Hendrik de Engelse Schans aangelegd. Het verdedigingswerk maakte onderdeel uit van de circumvallatielinie die Groenlo van de buitenwereld afsloot.
Na 1627 nam de natuurlangzaam bezit van de resten van de Engelse Schans. In 1945 werd het terrein in gebruik genomen als motorcrosscircuit. In 1990 werden er door het bestuur van de MACL plannen gemaakt de Engelse Schans weer in oude glorie te herstellen. Na meer dan 10 jaar van voorbereiding kon in 2002 de gereconstrueerde Engelse Schans voor het publiek worden opengesteld.

Vanaf de grond kon de bezoeker een goed beeld krijgen van de schans. Tijdens de reconstructie van de schans is al eens een hoogwerker geplaatst om het werk van boven eens in ogenschouw te nemen. Toen werd al duidelijk dat een uitkijktoren op deze plek een zeer aansprekende aanvulling op de beleving van de schans zou zijn.


de constructie van de toren


9 december 2009 - het storten van de funderingspoeren

In het voorjaar van 2010 zal die toren realiteit worden. Inmiddels is de fundering voor de toren gestort en is begonnen met de opbouw. De toren is uitgevoerd in staal, wat onderhoudsvriendelijk en vandalismebestendig is. Qua ontwerp en materiaal is gekozen voor een toren die in één oogopslag duidelijk maakt dat de uitkijktoren niet uit dezelfde periode stamt als de Engelse Schans.
Wat het extra spannend maakt is dat de toren tijdens het beklimmen niet statisch is maar (licht) beweegt. Eenmaal aangekomen op het uitzichtplateau (20 meter boven het maaiveld) zal met behulp van informatieborden duidelijk worden wat er in alle windrichtingen te zien is. In ieder geval kan men, naast een spectaculair uitzicht over de Engelse Schans, bij goed weer onder andere Groenlo en de Lievelder Es (hier lag het kampement van Frederik Hendrik) zien liggen.



26 maart 2010 - het plaatsen van de toren


12 juni 2010 - Opening uitkijktoren Engelse Schans

Na een inleidend woordje van Godfried Nijs namens de Stichting Engelse Schans, werd aan mevrouw Ten Brinke gevraagd het eerste deel van de openingshandeling op zich te nemen. Ze onthulde een plaquette met daarop de tekst 'Bouke's toren' ter herinnering aan haar man, de vorig jaar overleden voorzitter van de Stichting Engelse Schans, Bouke ten Brinke.
Daarna was het de beurt aan de heer Van Uem, wethouder van Oost Gelre. De schaar om het lint door te knippen ontbrak echter. De kapitein van de Compagnie Grolle wist deze echter aan een gevangen Spaanse spion te ontfutselen.
Ten slotte beklom mevrouw Van der Kolk, gedeputeerde van de provincie Gelderland, de toren en liet boven aangekomen een flink aantal ballonnen los. Daarmee was de opening van de uitkijktoren bij de Engelse Schans een feit. De toren is vanaf dit moment voor een ieder vrij toegankelijk. En hiervan werd op die eerste dag al flink gebruik gemaakt.

De uitkijktoren bij de Engelse Schans: spannend, leuk én leerzaam!


Dit project is mede gefinancierd door Provincie Gelderland